1958 | Leeuwarden: De Deinummervierling en Ziekenvervoer De Vrij.

Leeuwarden - De geboorte van een vierling in Nederland is een bijzondere gebeurtenis. De geboorte van de vierling in Deinum haalde de wereldpers op 5 september 1958. De Vrij uit Leeuwarden vervoerde moeder en kinderen.


Vrijdag 5 september 1958 was nog maar twee uur oud toen Jannie Lautenbach-Spoelman de eerste baby ter wereld bracht van wat later de Deinummer vierling zou worden. Dokter G.M.C. Kolff uit Marssum (zoon van de beroemde internist en uitvinder van het nierdialyse-apparaat) had op een tweeling gerekend, maar tijdens de bevalling werd hem duidelijk dat het dubbele aantal te verwachten was: twee jongens (Meint en Willem) en twee meisjes (Ytje en Dirkje). In kartonnen doosjes met een kruik werden ze per taxi (!) van De Vrij met zoon Martin aan het stuur afgevoerd naar het Diakonessenhuis in Leeuwarden (foto 1). Uiteindelijk moest ook de moeder met haar laatste boreling naar het ziekenhuis en moest De Vrij een ziekenwagen nu met zoon Willem aan het stuur en Martin als begeleider laten komen.

Bron: Keikes, H.W. - : In verband met... het Diakonessenhuis, Leeuwarden 1980, pg 103, Koning, Cees - : 4-ling van Deinum na 45 jaar nog steeds bijzonder. Niet een hetzelfde, De Telegraaf, 4 april 2004, pg T23.. Auteur: Hans Waldeck. Versie: 2008 04 15