1906 | Franeker: Oostwoud -ziekenrijtuig.

Merk

Oostwoud 


Type

Ziekenrijtuig 


Bouwjaar

1906


Eigenaar

Provinciale Friesche Vereeniging 'Het Groene Kruis' 


Carrosseriebouwer

Wagen- en rijtuigmakerij F. Oostwoud, Franeker


Bouwjaar carrosserie

1906 


Het eerste ziekenrijtuig van Het Groene Kruis in Friesland in bruikleen afgestaan door de Wagen- en rijtuigmakerij F. Oostwoud te Franeker.

Het eerste ziekenrijtuig van Het Groene Kruis in Friesland in bruikleen afgestaan door de Wagen- en rijtuigmakerij F. Oostwoud te Franeker.

 

Marten Oostwoud stond in december 1906 een ziekentransportrijtuig in bruikleen af aan de Provinciale Friesche Vereeniging ‘Het Groene Kruis' te Leeuwarden. Het rijtuig was schitterend geschilderd in een glanzende donkergroene kleur. Een journalist van de Leeuwarder Courant van december 1906 omschreef het ziekenrijtuig als uiterst praktisch en comfortabel voor de patiënt, als ook voor de ziekenbegeleider en passagier, die op twee stoeltjes naast de ziekenbaar konden zitten, een deurtje met glazen raam naast de koetsier op de bok gaf ook aan de voorzijde toegang tot de wagen. Als bijzonderheid vermelde hij het nagenoeg schokvrij rijden van het rijtuig, doordat om de wielen ook nog dikke rubberen banden waren aangebracht. Reeds op 2 januari 1907 moest het rijtuig dienst doen om een zieke knaap uit Grou op te halen en naar het ziekenhuis in Leeuwarden te brengen. In een verslag van Het Groene Kruis, dat eind mei van dat jaar in de Leeuwarder Courant verscheen, werd vermeld dat het rijtuig sinds die tweede januari al 23 maal moest worden gebruikt en dat er met lof over werd gesproken.

Bron: Oostwoud, Johannes - : 'Van rijtuig tot ziekenhuisbed. Oostwoud in de jaren 1871 tot 1940', Meer, 2000, pg 53. Versie: 2008 06 26; auteur: Hans Waldeck.